Turcia. Cu ce poti ajunge? Ce documente trebuie sa prezinti vamesului pentru a intra in tara? Cu masina prin Turcia.

Turcia este o destinatie ideala pentru vacante. Este frecventata de romani incepand cu lunile aprilie, mai si pana in octombrie deoarece climatul o permite.

Cu ce ma pot deplasa?

Cele mai populare destinatii sunt Bodrum si Antalya. In general, lumea se deplaseaza cu avionul in aceste zone, biletele fiind achizitionate impreuna cu pachetul turistic.

Daca doresti sa te deplasezi pe cont propriu, trebuie sa stii ca o poti face direct din Bucuresti, Cluj-Napoca si Constanta cu Turkish Airlines la Istanbul. Din Bucuresti, te poti deplasa si cu Fly-Go, care este o companie low-cost.

Cu trenul, poti merge la Istanbul din Bucuresti in sezonul estival. Detalii in alt articol (click aici).

Cu masina prin Turcia

De asemenea, o modalitate convenabila de deplasare este masina, intre Bucuresti si Istanbul fiind 650 de km daca iesi din tara prin vama Giurgiu. Daca vii dinspre Craiova, afla ca poti iesi pe la podul Calafat-Vidin, iar daca te deplasezi din Constanta si Tulcea, poti iesi pe la punctele Negru Voda si Vama Veche. Va trebui sa tranzitezi Bulgaria. Aici vei fi nevoit sa iti achizitionezi o vinieta (se gasesc in benzinarii). La turci, poti intra prin cateva puncte vamale, cel mai tranzitat fiind punctul Edirne. Pana la Istanbul de la Edirne mai ai 250 de km. Poti merge pe drumul vechi unde nu trebuie sa platesti nimic.

Daca mergi pe autostrada, va trebui sa platesti. Unde achiti si ce trebuie sa achizitionezi pentru a putea circula?

CaptureAvand in vedere ca vii cu o masina inmatriculata pe Romania in Turcia, va trebui sa te uiti de un magazinel pe care scrie „Ptt” (vezi in stanga logo-ul). Il gasesti dupa vama. Va trebui sa platesti 10 lire turcesti pentru ca masina ta sa fie adaugata in sistemul HGS si pentru a obtine un sticker/label. Il vei lipi pe parbrizul din fata. De asemenea, va trebui sa ai un credit de minim 30 lire turcesti in contul tau HGS. Asa, vei putea trece de acele puncte de control. Vei fi recunoscut dupa acel sticker. Asigura-te ca ai suficient credit. Mai multe informatii gasesti aici.

Ce acte prezint la vama?

Vamesului ii vei prezenta un pasaport valabil (nu ai nevoie de viza; iti este aplicata o stampila pe pasaport atunci cand ajungi la vama), iar daca mergi cu masina, vei mai arata permisul (daca iti va fi cerut), talonul masinii si cartea verde (pe cartea verde trebuie sa ai inscriptionat TR). Nu uita de asigurarea auto. Daca te opreste politia turca, iti va fi ceruta si asigurarea masinii (ca in Romania).

Cum sunt turcii?

Turcii sunt prietenosi in general. In zonele turistice stiu engleza. Insa, in afara acestor zone se vorbeste numai limba locala. In general au o parere buna despre tara noastra. In trafic sunt ceva mai impulsivi. Istanbul este un oras foarte mare, asa ca traficul este infernal. Daca vei merge la bazar in Istanbul, vei negocia pretul bunurilor. Acesta esta farmecul negotului la ei.

Ca si zone de interes, reamintim Istanbul (Bazarul, Moscheea Albastra, Catedrala Sfanta Sofia, Bosforul), Izmir, Kusadasi, sudul Turciei sau Cappadochia. Nu uita sa incerci mancarea locala (exp: iskender kebab, lipie cu spanac).

Sper ca ti s-a parut interesant si util acest articol. Sa ai o vacanta placuta in Turcia!

Calatoria este o poveste frumoasa, asa ca, traieste-o!

9 gânduri despre „Turcia. Cu ce poti ajunge? Ce documente trebuie sa prezinti vamesului pentru a intra in tara? Cu masina prin Turcia.

Lasă un comentariu