Cum ajungi in Georgia? Ce poti vizita? Ce documente iti trebuie ca intri in tara? Alte informatii.

Georgia (Sakartvelo in limba georgiana) este un stat cu iesire la Marea Neagra. Are o populatie de aproximativ 3.7 milioane locuitori, iar capitala e la Tbilisi. Muntii Caucazului separa tara de Rusia la nord. In est se invecineaza cu Azerbaidjan, in timp ce in sud este marginita de Turcia si Armenia.

Are un relief spectaculos, cu munti care depasesc 5000 de metri in nord, Se crede ca in Georgia a luat nastere vinul. Alfabetul georgian este vechi si unic, cu o forma rotunjita a literelor. Un alt lucru interesant il reprezinta faptul ca georgienii sunt printre primii care au adoptat crestinismul (337).

Cum ajungi in Georgia?

Din Bucuresti exista zbor direct cu TAROM la Tbilisi. Bilete pot fi cumparate de aici. De asemenea, poti zbura la Tbilisi cu escala din alte orase romanesti. Mai poti alege varianta Wizz Air din Budapesta la Kutaisi.

Ce documente trebuie sa prezinti la vama?

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Georgiei. La controlul vamal vei prezenta pasaportul valabil sau cartea de identitate. Chiar daca nu este membra a Uniunii Europene, vei putea patrunde pe teritoriul georgian in baza buletinului.

Cum ajungi de la Aeroportul Tbilisi in oras?

Poti ajunge in oras cu taxiul sau autobuzul. O cursa costa aproximativ 30 de lari, Autobuzul costa 0,5 lari. Poti plati in autobuz cu cardul contactless sau cu monede. Mai multe despre cursa cu autobuzul puteti afla aici.

Care este moneda nationala?

Lari este moneda nationala. Vei gasi exchange-uri in Tbilisi (euro, dolari, ruble). Paritatea intre lari (GEL) si leu (RON) este de aproximativ 1 la 1,49.

Cazare in Tbilisi

Vei gasi foarte multe cazari in zona Avlabari sau a Pietei Libertatii, areale localizate aproape de centrul vechi. Eu am stat la Hotel Tato (rezervarea poate fi facuta aici). Se afla la 12 minute mersi pe jos de statia de metrou Avlabari. O camera dubla costa aproximativ 70 de RON.

Mancare si bautura

Khachapuri este un fel de placinta cu branza care se poate servi cu ou deasupra acesteia. Are o forma de ochi. Churchkhela este un desert format din nuci sau alune intinse pe o sfoara, inmuiate in suc de struguri (must) amestecat cu faina. Sucul poate fi si din alte fructe, cum sunt rodiile.

Se bea foarte mult vin in Georgia, de obicei sec. Sunt foarte multe zone viticole, in speciale in zona Kakheti din est. Bautura spirtoasa traditionala se numeste chacha, un fel de tuica locala din struguri. Am incercat chacha de mai multe ori si pot spune ca este ceva mai tare ca tuica, dar mai slaba decat palinca.

Ce poti vizita?

Desi suprafata tarii nu este foarte mare, este extrem de ofertanta din punct de vedere turistic. Poti alege sa inchiriezi o masina, permisul romanesc fiind recunoscut aici, poti opta pentru excursiile de o zi sau poti calatori cu trenul intre zone diferite din Georgia.

Eu am optat pentru excursiile de o zi (am dat peste agentia Happy Holidays mergand prind prin Tbilisi-poti vedea pe site excursiile lor), avand ca punct de pornire capitala. Deci, iata cateva dintre zonele care trebuie vizitate in Georgia:

Tbilisi

Capitala are o populatie de 1,4 milioane. T’bili inseamna izvor cald sulfuros. De acolo deriva numele de Tbilisi. Este strabatut de raul Mtkvari (acesta strabate Turcia, Georgia si Azerbaidjan; se varsa in Marea Caspica). Poti face plimbari cu barca pe rau, plecarile fiind in zona Parcului Rike. Tot de aici poti lua telefericul catre cetatea Narikala. Pe langa acestea, alte zone atractive sunt: Podul Prieteniei, Piata Libertatii, Centrul Istoric, bulevardul Rustaveli, strada Davit Aghmashenebeli, Vei gasi un oras multicultural, cu oameni prietenosi.

Cartela de calatorie din Tbilisi este valabila la toate mijloacele de transport din oras (metrou, autobuz), putand fi achizitionata de la statiile de metrou. Exista de asemenea sistemul de plata cu cardul contactless.

Mtsheta

Acest oras este capitala istorica a Georgiei. Se afla la 20 km de Tbilisi, intr-o zona pitoreasca, la confluenta raului Arakvi care vine dinspre zona Kazbeghi cu raul Mtkvari. Regasim Catedrala Svetitshoveli in care se afla inmormantati regii georgieni, dar si o mica biserica aflata in interiorul catedralei, copiind astfel Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim. Langa oras regasim Biserica Jvari (cuvantul jvari inseamna cruce) construita in stil georgian.

Foarte multe dintre bisericile din aceasta tara sunt foarte vechi, unele datand din mileniul 1 d.Hr.

Gori si Uplistsikhe

Gori este un oras mic, localizat la 76 km vest de Tbilisi. Aici puteti vizita Muzeul Stalin si casa in care s-a nascut dictatorul, dar si o fortareata medievala. Nu departe de Gori se afla Uplistsikhe, un oras construit in roca. Situl este unic pentru varietatea de stiluri care poate fi regasita aici: anatolian, iranian, pagana si crestina. Arheologii considera situl ca fiind una dintre cele mai vechi asezari urbane din Georgia.

Kakheti si Sighnaghi

Regiunea Kakheti se afla in estul tarii. Este foarte cunoscuta pentru vinurile sale. Puteti degusta vinuri si bauturi spirtoase (chacha) in timpul excursiilor. De asemenea, Sighnaghi este o destinatie populara pentru turisti, acesta fiind in inima zonelor viticole georgiene din Kakheti. Peisajul este pitoresc, strazile sunt inguste, iar casele pastelate. De pe zidurile orasului se poate vedea spectaculoasa vale a raului Alazani, dar si muntii Caucazieni care apar ca un zid foarte inalt. Syghynak vine din turca si inseamna adapost. Manastirea Sfintei Nino din Bodbe este un complex monahal ortodox georgian cunoscut printre pelerini.

Borjomi

Borjomi, resort balneoclimateric, este cunoscut pentru apele sale minerale, aici fiind foarte multe izvoare alimentate de ghetarii situati la aproape 2300 de metri.

Batumi si Marea Neagra

Vestul tarii care are iesire la mare este popular in sezonul estival. La Batumi se afla cel mai mare acvariu din fosta URSS si cea mai mare gradina botanica din Georgia. Batumi este cel mai mare port al tarii. Deoarece clima este subtropicala, aici pot fi cultivate citrice.

Kutaisi

Este al 3-lea oras ca marime din Georgia, dupa Tbilisi si Batumi. Aici poti vizita printre altele Muzeul de Istorie si Catedrala Bagrati.

Kazbeghi

Muntele Kazbeghi are o inaltime de 5047 de metri, fiind al 3-lea cel mai inalt varf din Georgia. De la Biserica Gergeti ai o priveliste spectaculoasa asupra muntelui. Localitatea Stepantsminda este loc de plecare pentru cei pasionati de drumetii montane. De altfel, pe aici trece singurul drum care leaga Tbilisi de Rusia, drumul european E117. Acesta ajunge la 2379 metri altitudine. Peisajele sunt absolu spectaculoase. In Gudauri, nu departe de Stepantsminda, poti sari cu parapanta. Poti intreba la ghizii de la agentiile de turism despre saritura cu parapanta. Pretul este de aproximativ 300 lari (450 lei).

Muntele Kazbeghi

Ca o curiozitate, drumul E60 porneste de la granita Georgiei cu Iranul, trece prin Tbilisi si ajunge la Poti. Aceste se continua apoi in Romania prin Constanta, Slobozia, Brasov, Targu Mures, Cluj si Oradea. Un alt drum european, E 70, porneste din Poti si se continua prin Turcia, Bulgaria, Giurgiu, Alexandria, Craiova, Timisoara.

Georgienii au un obicei. Se strang mai multi la o masa, prieteni, familie. Unul dintre ei, responsabilul cu intretinerea atmosferei si a bunei desfasurari a intalnirii, inchina un pahar in cinstea tarii, a locuitorilor sai, sa fie sanatosi, iubiti.

Pe scurt, Sakartvelo este o tara ortodoxa, veche, locul in care se presupune ca a luat nastere vinul, care a rezistat influentelor externe, cu oameni puternici, primitori, veseli, cu cetati medievale si biserici care au o arhitectura georgiana.

Pana la urmatorul articol, nu uita: Calatoria este cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

Mai jos puteti vedea mai multe fotografii din Georgia.

Un gând despre „Cum ajungi in Georgia? Ce poti vizita? Ce documente iti trebuie ca intri in tara? Alte informatii.

Lasă un comentariu