Cum ajungi in Grecia? Cu masina prin Grecia. Poti intra in aceasta tara cu buletinul? Cum ajungi in Thasos?

Grecia este o destinatie de vacanta foarte populara printre turistii romani prin prisma apropierii geografice, dar si pentru ca detine o istorie bogata si peisaje naturale spectaculoase.

In continuare va voi oferi informatii necesare unei vacante in Grecia.

De ce acte ai nevoie pentru a trece granita, inclusiv cu masina?

Pentru a intra pe teritoriul Greciei, aveti nevoie de buletin. Documentul se prezinta vamesului la granita, fie ca vorbim de o granita terestra, vama de la aeroport sau cea din porturi.

Daca sunteti cu masina, va trebui sa prezentati la vamesului talonul masinii, permisul si cartea verde a masinii pe care trebuie sa aveti trecute Grecia (GR) si tarile pe care le tranzitati pana acolo (cartea verde este corespondentul politei de asigurare RCA atunci cand circulati in afara granitelor Romaniei).

Cum poti ajunge in Grecia?

  • cu masina

Cu masina personala puteti ajunge in cateva ore din Romania pana in nordul Greciei. In functie de zona din care porniti, veti trece granita cu Bulgaria pe la un punct de frontiera. La Giurgiu-Ruse si Calafat-Vidin exsita pod (traversarea lor este taxata), asa ca trecerea se poate face inlcusiv in timpul noptii. Sunt cele mai folosite puncte de catre turisti alaturi de Vama Veche si Negru Voda. La acestea din urma, trecerea este terestra. Mai sunt puncte de traversare cu bacul intre Romania si Bulgaria la Bechet, Turnu Magurele si Zimnicea. La Calarasi puteti traversa Dunarea cu bacul la Ostrov unde se afla punctul vamal Ostrov-Silistra. Nu uitati sa va cumparati vinieta in Bulgaria (puteti cumpara de la o saptamana in sus) dupa ce treceti de granita. Dupa ce tranzitati Bulgaria, veti ajunge la vama cu Grecia. Aici trecerea este terestra. Ulterior, va veti continua deplasarea catre destinatia finala prin Grecia.

Capture.JPG
Puncte de trecere vamala intre Bulgaria si Grecia

Daca veti dori sa mergeti pe o insula, veti fi nevoiti sa luati bacul pentru multe dintre ele (Thasos, Corfu, Santorini, Rhodos, Creta, Samothraki). Altele sunt legate de continent prin poduri (Lefkada, Evia)

  • cu avionul

Exista zboruri directe din Romania catre Grecia, fie ca vorbim de curse cu companii low-cost si de linie sau de curse charter.

Din Cluj-Napoca puteti zbura sezonier cu Wizz Air la Atena.

Din Iasi puteti zbura sezonier la Salonic cu Wizz Air.

Din Bucuresti sunt numeroase curse directe spre Atena cu TAROMAegean Airlines si Ryanair. De asemenea, mai puteti zbura la Salonic cu TAROM.

Pe timpul verii sunt multe curse charter din Romania catre insulele grecesti.

  • cu autocarul

Pe site-ul autogari.ro puteti cauta curse cu autocarul catre Grecia cu plecare din mai multe orase din Romania.

Taxe de drum in Grecia

In Grecia va puteti deplasa foarte rapid cu masina intre obiective deoarece exista autostrada. In general, acestea sunt folosite de turisti. Sunt puncte de taxare pe autostrada unde opresti si platesti in functie de distanta strabatuta. Eu am platit 1.8 euro atunci cand am strabatut 70 km. Taxe de drum exista numai pe autostrazi. Daca veti merge pe alte categorii de drum, nu veti plati nimic.

Deplasarea cu feribotul pe insule va fi platita la sosirea in port. Valoarea unui bilet va fi in functie de tipul de autovehicul si de numarul de pasageri.

G0104147.JPG
Feribot

Cele mai vizitate locatii in Grecia sunt Atena, Creta, Meteora, Insula Corfu, Santorini, Muntele Athos, Insula Rhodos, Lefkada, Salonic, Insula Kos.

Cum ajungi in Thasos, una dintre cele mai frecventate insule de catre turistii romani?

Thasos este cea mai apropiata insula greceasca de Romania. Se afla in Marea Egee. Distanta dintre Bucuresti si insula este de 600 de km. Parcurgerea acesteia dureaza undeva la 9-10 ore in functie de timpul petrecut la vama si opriri.

Daca plecati din Bucuresti si imprejurimi, cel mai probabil veti iesi pe la Giurgiu, urmand sa ocoliti orasul Ruse. Veti continua drumul spre Veliko Tarnovo (merita sa faceti o oprire in capitala istorica a Bulgariei). Dupa Veliko, veti traversa Muntii Balcani, Valea Trandafirilor, Sudul Bulgariei, muntii dintre Bulgaria si Grecia, pentru ca mai apoi sa intrati pe autostrada si sa mergeti paralel cu tarmul pana la Keramoti. De aici, veti lua feribotul spre Thasos. Traversarea dureaza cam 30 de minute, iar plata se face in port. Noi am fost 3 persoane intr-un autovehicul cu 5 locuri si am platit 30 de euro.

Daca veti pleca din Transilvania si Moldova, cel mai indicat este sa mergeti tot pe la Giurgiu-Ruse. Dubrogenii ies cel mai repede pe la Negru Voda, in timp ce cei din Oltenia, SV Transilvaniei, Banat si Crisana ies cel mai rapid pe la Calafat. Ar mai fi o varianta pentru crisaneni si banateni. Sa traverseze Serbia, Bulgaria si apoi sa intre in Grecia. Va trebui insa sa stati la 3 puncte de trecere a frontierei in loc de 2.

Cum sunt plajele, ce obiective mai poti vizita? Cum e atmosfera? Ce restaurante bune sunt pe insula?

Puteti gasi plaje cu nisip fin, dar si cu pietris. Cea mai intinsa este Golden Beach, aceasta avand nisip fin, in timp ce spectaculoasa plaja Marbel este formata din roci albe foarte mici. Apa este cristalina in multe zone, avand o adancime mica la Golden Beach (Chrisi Ammoudia si Chrisi Akti).

Iata cateva obiective ce merita vizitate: Cascadele Maries (3 cascade), Varful Ipsarion (drumetie montana – video realizat de mine aici), satele Panagia si Kalirachi (sate grecesti vechi), Giola.

G0194591.JPG
Ipsarion

Thasos este o destinatie perfecta pentru cei care isi doresc o vacanta in familie, pentru biciclisti (poti inconjura insula pe bicicleta), pentru amatorii de drumetii montane si pentru cei care doresc o vacanta linistita.

Legat de restaurante, noi am mancat la un unul care era pe malul Marii Egee. Se numeste To Klisma o Antreas (Fish Tavern). Se afla localizat aici. Puteti manca fructe de mare, calamar, peste din Marea Egee la gratar, salata greceasca, tzatziki, salata de vinete, dovlecel la gratar, souvlaki, garnituri. Mancarea este extrem de buna. Pestele este proaspat. Gazdele de la restaurant sunt foarte prietenoase. Din partea casei primesti la final un desert. Cu 12 euro/persoana mananci foarte bine. Bacsisul este 5-10% din nota de plata.

asdas.JPG
Vedere din strada cu firma restaurantului

Un alt restaurant bun, unde merg foarte multi turisti romani se afla in Chrisi Akti si se numeste Captain Fish Tavern. La ora pranzului este plin de turisti, dovada ca mancarea este buna. Am fost si eu si pot confirma. Puteti servi fructe de mare, souvlaki, tzatziki, salata greceasca, si altele.

Multe restaurante au meniul in limba romana. Chiar si la unitati de cazare puteti gasi descrieri in limba noastra deoarece sunt foarte mult compatrioti care aleg Thasos ca destinatie de vacanta. Veti observa ca, mergand pe strada, veti auzi frecvent vorbindu-se limba romana.

G0164537.JPG
Traseu montan

Sper ca vi s-a parut util acest articol. Nu-mi ramane decat sa va urez vacanta placuta in Grecia.

Si nu uitati: Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

Un gând despre „Cum ajungi in Grecia? Cu masina prin Grecia. Poti intra in aceasta tara cu buletinul? Cum ajungi in Thasos?

  1. Andreas a fost destinatia noastra de masa aproape in fiecare zi cand am fost vara trecuta! Gazdele apartamentului unde am stat ne-au recomandat cu mare caldura locatia si au avut mare dreptate. Mancarea excelenta, gazdele extrem de calde si atente, cu toate ca la ora cinei era extrem de aglomerat. Recomand aceasta taverna cu mare drag!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu