Cum ajungi in Armenia? Ce documente iti trebuie pentru a trece granita? Care sunt locurile cele mai interesante pe care le poti vizita?

Armenia este un stat caucazian, aflat la contactul dintre civilizatiile europene si cele din Orientul Mijlociu. Este primul stat crestinat, acest lucru petrecandu-se in anul 301 d. Hr. Istoria acestui stat este una zbuciumata, reusind de-a lungul timpului sa supravietuiasca.

Armenia se invecineaza in prezent cu Georgia la nord, Turcia la vest, Nahicevan (exclava azera) la sud-vest, Iran la sud si Azerbaijan la est. Nagorno-Karabah este o regiune recunoscuta international ca parte din Azerbaijan, dar care de facto este controlata de locuitorii armeni. Aici au frecvent conflicte intre azeri si armeni, primii fiind sustinuti de turci, iar urmatorii de rusi.

Cum ajungi in Armenia?

In Armenia se poate ajunge cu escala zburand din Romania, mai exact cu Pegasus (Bucuresti), LOT (Bucuresti, Cluj), Austrian (Iasi, Sibiu, Bucuresti) sau Aegean (Bucuresti).

Ce documente iti trebuie ca sa treci granita?

Pentru a intra pe teritoriul armean ai nevoie de pasaport simplu fara viza ca cetatean roman. Detalii pe MAE.ro.

Este o tara sigura?

Armenia este o tara sigura. Cu toate acestea, trebuie evitate deplasarile in zona de sud-est aflata in apropiere de granita cu Azerbaijan. Frontierele terestre cu Turcia si Azerbaijan sunt inchise.

Ararat se afla pe teritoriul Armeniei?

Muntele Ararat este simbolul armenilor. Cu toate acestea, el nu se afla pe teritoriul Armeniei, ci in Turcia. Poate fi zarit din Erevan daca este vreme buna, in special primavara si vara sau din localitatile Artasat si Ararat.

Care este moneda?

Dramul este moneda nationala. 500 de drami reprezinta aproximativ un dolar.

Ce limba este vorbita in Armenia?

Limba nationala este armeana, insa foarte multi localnici vorbesc rusa, Armenia facand parte mult timp din Uniunea Sovietica. Destul de putini stiu engleza.

Cum procedezi cu politicile COVID-19 in Armenia?

Parsoanele cu schema completa de vaccinare (certificat verde), cu dovada de trecere prin boala sau care prezinta un test PCR negativ pot intra fara restrictii pe teritoriul armean. Mai multe detalii aici.

Care sunt locurile pe care trebuie sa le vezi?

-Erevan cu Piata Republicii, Complexul Cascada, Muzeul Genocidului Armean, Moscheea Albastra, Opera din Erevan, Biserica Katoghike.

-Lacul Sevan

-Templul Garni

-Manastirea Geghard

-Manastirea Khor Virap

-Manastirea Noravank

-Pestera Areni

-Vinaria Areni

Excursii puteti cumpara din Piata Republicii. Sunt foarte multi privati care organizeaza excursii. Daca doriti prin agentie, puteti merge cu cei de la Hyur Service. Viator este de asemenea o solutie.

Lavasul este un tip de paine specific armean care se prepara traditional pe peretii unor cuptoare imense.

Am mancat la mai mutle restaurante si am ramas impresionat de rapiditatea servirii. Bacsisul este o practica obisnuita.

Sper ca a sunt utile aceste informatii. Va recomand sa descoperiti Armenia si locuitorii acesteia.

Lasă un comentariu