Cum obtii viza de SUA?

Vrei sa mergi in SUA? In acest articol vei afla care sunt toti pasii necesari obtinerii vizei de turist (B1-B2) pentru Statele Unite ale Americii.

Ca cetatean roman, pentru a merge in SUA. ai nevoie de viza. Exista mai multe tipuri pentru State, printre care avem: viza de afaceri/turism, viza de lucru, viza de student etc.

Gasiti mai multe informatii despre fiecare in parte aici.

Care este viza de turist?

Viza B-1 este in general pentru intalniri cu parteneri de afacei, in timp ce viza B-2 este destinata calatoriilor care au un caracter recreativ, inclusiv turism, vizitarea prietenilor, rudelor etc. Eu am aplicat pentru viza B-2.

Care sunt pasii obtinerii vizei de turist?

Sunt mai multi pasi importanti necesari obtinerii vizei. Mai intai ii voi enumera, urmand ca apoi sa detaliez:

  1. fotografie: in format electronic;
  2. completarea formularului online DS-160: detalii personale+incarcarea fotografiei electronice;
  3. cont pentru programare la interviu;
  4. plata vizei: online sau la banca;
  5. programarea la interviu: atunci cand te programezi la interviu, poti face plata online; daca alegi sa platesti viza la banca, vei incarca numarul chitantei online;
  6. sustinerea interviului la ambasada Americii;
  7. ridicarea pasaportului cu viza.

In continuare, vom vorbi amanuntit despre fiecare pas.

1.Fotografie. Inainte sa incepi completarea formularului DS-160, fa-ti fotografia pentru viza SUA. Aceasta trebuie sa fie color, sa aiba dimensiunea de 5 x 5 cm, fundalul alb. Se recomanda sa faci fotografia fara ochelari, daca porti. Cel mai bine, mergi la un laborator foto si cere „fotografii pentru viza de America”. In general, cei de acolo stiu despre ce e vorba. Eu am mers in Bucuresti la Kodak Express de la Magazinul Unirea. Le-am primit pe loc in format fizic si electronic. Mai multe detalii despre fotografia de viza gasesti aici.

2.Completarea formularului DS-160. Acesta poate fi accesat aici. In momentul in care intri in aplicatie, vei avea un „application ID”. Noteaza-l undeva deoarece daca sesiunea se va incheia (daca lasi deschis calculatorul mai mult de cateva minute fara sa faci nimic, sesiunea expira), vei putea sa revii si sa continui de unde ai ramas. Nu uita sa salvezi din cand in cand aplicatia. Este important sa adaugi informatii corecte si sa fii sincer. Tot aici vei incarca fotografia in format electronic pentru viza. Dupa ce termini de completat formularul DS-160, va fi generata o pagina PDF cu confirmarea care va fi trimisa si la adresa de mail adaugata de tine. O vei printa si o vei lua cu tine la interviul de la ambasada. Gasesti mai multe detalii despre formularul DS-160 aici. Mie mi-a luat cam doua ore sa il completez. Am adaugat detalii cu privire la domiciliu, locul de munca, studii, familie, ce tari am mai vizitat samd, si am raspuns la mai multe intrebari, cum ar fi ce locatii voi vizita, unde voi sta in America etc.

3.Cont pentru programarea la interviu. Dupa ce ai completat formularul DS-160, fa-ti un cont accesand sistemul online pentru programarea la interviu. Contul poate fi generat dand click pe acest link. Vei completa campuri cu tara, numele, adresa de mail (asigura-te ca e aceeasi cu cea din formularul DS-160), parola. De fapt, in acest cont vei putea urmari evolutia aplicatiei tale pentru viza si vei selecta locul unde vrei sa fie livrat pasaportul dupa obtinerea vizei. In cazul meu, a mers sa generez un astfel de cont dupa ce am completat formularul DS-160.

4.Plata vizei. Viza poate fi platita la Banca Transilvania in RON sau online in momentul in care va faceti o programare la interviu. In cazul platii la banca, va trebui sa pastrezi chitanta deoarece o vei inregistra in momentul programarii la interviu. De asemenea, adu-o si la interviul de la ambasada pentru a fi sigur. Online vei face plata prin Trustly, folosind user-ul si parola de la aplicatia ta bancara (spre exemplu, la ING folosesti numele si parola de la Homebank). Este important de retinut ca plata nu este procesata pe loc in cazul unor banci, cum ar fi ING, BRD, CEC, BT, BCR, asa ca nu te ingrijora. Nu vei putea sa te programezi la interviu chiar dupa momentul platii, ci la cateva ore. Doar la Raiffeisen Bank, plata este procesata instant la noi in tara. In cazul meu, cu ING, procesarea a durat cateva ore, fiind apoi posibila programarea la interviu. Daca ai intrebari legate de plata, ai in contul tau o adresa de mail unde poti trimite solicitarea ta. Poti citi mai multe despre optiunile de plata aici.

5.Programarea la inverviu. Accesaza contul creat la pasul 3. Acum poti sa te programezi la interviu. Ai la dispozitie mai multe date calendaristice. Selecteaz-o pe cea convenabila tie. De retinut: Te poti programa doar
dupa completarea formularului DS-160 si dupa ce faci dovada platii, fie prin inregistrarea chitantei de la banca, fie achitand online prin Trustly. Vei primi pe mail confirmarea interviului cu ora, data si adresa ambasadei (Bucuresti, Blvd. dr. Liviu Librescu 4-6, Sector 1)

6.Sustinerea interviului la Ambasada Americii. In ziua interviului este bine sa ajungi cu 15 minute inainte. Te vei prezenta cu formularul DS-160 printat (confirmarea), pasaportul valabil, chitanta si alte documente (adeverinta de serviciu/student, contract de casa, contract de munca etc.) care crezi ca te-ar putea ajuta in obtinerea vizei. In cazul meu, tot ce a trebuit sa prezint a fost formularul si pasaportul. Nu mi s-au cerut alte documente. De asemenea, ar fi bine sa iei si pozele in format fizic, poate vei avea nevoie, desi acest lucru este putin probabil pentru ca deja ai incarcat electronic o fotografie in formularul online DS-160. Daca nu ai poze si totusi ti se cer, ai la dispozitie o cabina foto in ambasada.

Te vei aseza la o coada. Un angajat al ambasadei va iesi si te va intreba la ce ora ai programarea. In functie de aceasta, vei intra in ambasada. La intrare, va trebui sa lasi telefonul, cureaua, cheile etc. Nu ti se permite accesul cu laptopuri, tablete, genti voluminiase, obiecte ascutite, deci nu le lua cu tine. Cu privire la reglementarile de securiltate, consulta acest link. Dupa ce treci de contrulul de securitate, vei inainta la ghisee unde ti se va da un bon de ordine. Totul decurge foarte rapid. La ghiseul 1 ti se vor cere formularul si pasaportul si se va verifica corectitudinea informatiilor de pe formularul DS-160 (cateva intrebari cum ar fi adresa de mail, scopul calatoriei, la cine vei sta in SUA, cazare etc; e bine sa retii ce ai completat in formularul DS-160), la ghiseul 2 ti se vor lua amprentele, iar la ghiseul 3 vei avea interviul (vei primi intrebari de genul „ce vei vizita?”, „scopul calatoriei?”, „care e legatura dintre tine si persoana la care stai?”). Daca ti se acorda viza, vei fi informat ca ai primit viza de SUA („Congratulations and enjoy your stay in the U.S.”), iar pasaportul va fi retinut pentru aplicarea acesteia.

Legat de experienta personala avuta la interviu, eu am prefarat sa vorbesc in limba engleza, desi aveam posibilitatea de a comunica cu angajatii de la ambasada in romana. Este important sa fii sincer. In general, daca arati ca ai pentru ce sa revii in Romania (prietena, loc de munca, parinti, studii), nu vei avea probleme in a obtine vizei.

7.Ridicarea pasaportului cu viza. In 2-3 zile pasaportul poate fi ridicat de la punctele TNT Romania sau poate fi livrat acasa, in functie de optiunea selectata de tine. Primesti prin SMS notificare cu privire la ridicarea documentului („documentul cu numarul *** poate fi ridicat”).

Eu am ales sa ridic pasaportul direct de la TNT Bucuresti (9 Willbrook Platinum, Soseaua Bucuresti-Ploiesti 172-176, Bucuresti 013681). Viza mi s-a acordat pe 10 ani.

Sper sa iti fie utile aceste informatii. Iti doresc mult succes in obtinerea vizei si calatorie placuta in America!

Lasă un comentariu