Cum ajungi in Cambodgia? Ce documente iti trebuie la controlul vamal? Ce poti vizita? Alte informatii si o galerie foto.

Cambodgia este un stat aflat in Peninsula Indochina din sud-estul Asiei. Are iesire la Golful Thailandei si implicit la Oceanul Planetar. Tara este succesoarea puternicului Imperiu Khmer care a existat intre secolele IX-XV si care care avea capitala la Angkor. De altfel, celebrele temple din jungla de la Angkor atrag anual milioane de turisti.

Ce documente iti trebuie pentru a trece in Cambodgia?

Pentru a patrunde pe teritoriul Regatului Cambodgiei ai nevoie de viza pe care o poti obtine online (e-visa). Viza de turist costa 36 de dolari si poate fi obtinuta aplicand aici. Va trebui sa adaugi date din pasaport, punctul de intrare in tara si data intrarii, sa iti scanezi pasaportul si sa atasezi imaginea acestuia in aplicatie. De asemenea, vei fi nevoit sa adaugi o poza tip buletin la aplicatia ta online (poti face o poza cu telefonul la o fotografie tip buletin pe care apoi o adaugi). Dupa ce ai parcurs acesti pasi, faci plata online cu cardul. Vei primi pe mail detalii cu privire la viza. Eu am primit raspuns cu viza dupa numai o zi. Aceasta trebuie printata, iar apoi o arati vamesului alaturi de pasaportul valabil atunci cand vei ajunge in Cambodgia. Este bine sa iti faci o asigurare de calatorie. De asemenea, verifica si informatiile cu privire la vaccinurile ce pot fi facute pentru Cambodgia. Poti citi mai multe pe MAE.

Cum ajungi in Cambodgia?

Nu exista zbor direct in Cambodgia din Romania. Vei fi nevoit sa schimbi zborul de cel putin doua ori (spre exemplu, cu Qatar Airways, zbori Bucuresti-Doha, Doha-Bangkok, iar din capitala Thailandei cu alta companie pana in Cambodgia). Exista curse directe cu un low-cost numit Air Asia (bilete aici) din Bangkok si Phuket, Thailanda, in Siem Reap, localitatea situata foarte aproape de complexul Angkor. Pentru capitala Phnom Penh exista zboruri directe doar din Bangkok. 

Transferul de la aeroport in oras se poate face cu taxiul sau cu tuk-tuk-ul care este mai ieftin.

Intre Siem Reap si Phnom Penh te poti deplasa cu autocarul (vei gasi prin oras oameni la standuri care vand bilete) si avionul.

Preturile la restaurante, obiective si transport nu sunt chiar mici pentru o tara care a inceput recent sa cunoasca dezvoltarea, in principal ca urmare cresterii afluxului de turisti. Plata se poate face in dolari sau rieli (moneda locala). Nu uita ca in foarte multe locuri se negociaza pretul.

Poti gasi cazare ieftina cu conditii foarte bune. Eu am stat la eOcambo Village din Siem Reap. Am dat 45 de dolari pentru doua persoane in care am avut inclus transferul la si de la aeroport. Detalii gasiti aici.

Te poti intelege cu localnicii in limba engleza, in special in zonele turistice. Am remarcat ca sunt foarte primitori si iti sar in ajutor. Vei remarca oameni si copii care vor incerca sa iti vanda suveniruri, cum ar fi magneti, in Siem Raep sau la Angkor Wat pentru un dolar.

Ce trebuie sa vizitezi?

Complexul Angkor

Aceasta locatie aflata la 5.5 km de Siem Reap este principala atractie turistica a Cambodgiei. Este formata din temple foarte vechi, cu o arhitectura khmera, care dateaza din perioada vestitului Imperiu Khmer. Cele mai importante locatii din complex sunt Angkor Thom cu Templul Bayon (ultima capitala a imperiului dateaza din secolul al XII-lea) si Angkor Wat (templu hindus, dedicat zeului Vishnu, construit la inceputul secolului al Xii-lea, este cel mai vizitat si bine conservat obiectiv dintre cele ce exista in complex; ulterior, a devenit templu budist; foarte multi turisti aleg sa vada apusul din Angkor Wat). Alte temple ce trebuie vazute sunt Ta Keo, Banteay Kdei, Pre Rup, Preah Khan, Phnom Bakheng, Banteay Srei, Ta Prohm.

Angkor Wat

Bilete pot fi cumparate de la fata locului (spre exemplu, pentru o zi costa 37 de dolari, dar mai puteti opta sa cumparati bilet de intrare pentru 3 si 7 zile). Gasesti informatii si locatia aici. Puteti inchiria o dubita daca sunteti mai multi pentru a va deplasa intre temple. Veti gasi persoane la tot pasul (in oras, la aeroport) care se vor oferi sa va transporte. Puteti intreba si la cazare, unele hoteluri avand pachete care includ transport, ghid etc. Noi am fost 5 persoane si am platit 40 de dolari. Daca sunteti 2-3, puteti incerca tuk-tuk-ul care este mai ieftin.

Satele plutotoare

Chong Khneas, Kampong Phluk si Kâmpóng Khleang sunt sate plutituare din lacul Tonle Sap care atrag multi turisti curiosi. Lacul Tonle Sap prin raul Tonle Sap se varsa in fluviul Mekong in sezonul uscat,  iar in sezonul musonului, scurgerea este inversa, formandu-se astfel un lac mult mai intins care inunda tot ce este in jurul sau.

Sat plutitor

Phnom Penh

Capitala este cel mai mare oras al Cambodiei, datand din 1372. Aici poti vizita printre altele Palatul Regal, Monumentul Independentei, Sisowath Quay, Piata Centrala, Wat Phnom si Choeung Ek.

Cambodgia este o tara aparte, misterioasa, care abia acum cunoastre dezvoltarea. Cu siguranta, daca vei reveni in 5 ani, o vei gasi complet schimbata. Mergi si descopera acest minunat loc pentru ca merita.

Sper ca ti-au fost utile informatiile cu privire la calatoria in Cambodgia. Si nu uita:

Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

Lasă un comentariu