Cum ajungi in Thailanda? Unde obtii viza? Cum te deplasezi intre zonele de interes si ce trebuie sa vizitezi?

Thailanda este un stat in Asia de Sud-Est, fiind celebru pentru insule, plaje, mancare, viata de noapte, activitati si temple budiste. Capitala este la Bangkok, iar populatia este de 70 de milioane. Suprafata depaseste 500 de mii de km patrati.

Cum ajungi in Thailanda?

In prezent, nu exista zbor direct in Thailanda, asa ca vei fi nevoit sa ai cel putin o escala. Multi aleg sa zboare in capitala Bangkok (Qatar, Lufthansa, Aerflot, Turkish Airlines), iar de acolo sa se deplaseze cu alte mijloace de transport pana in zona de interes.

Care este moneda nationala?

Moneda nationala este baht-ul (THB). 1 leu inseamna aproximativ 8 baht.

Cum obtii viza pe aeroport?

Viza pentru Thailanda se poate obtine de la ambasada sau direct din aeroport atunci cand ajungi (visa on arrival). Pentru a obtine viza de intrare pe aeroport, mergeti, dupa coborarea din avion, la biroul „visa on arrival”. Ai nevoie de urmatoarele:

  • pasaport (valabilitatea sa fie de minim 6 luni);
  • formular care se completeaza acolo;
  • fotografie 4×6 cm;
  • bilet de avion pentru retur;
  • perioada de sedere sa nu depaseasca 15 zile;
  • resurse financiare de 350 dolari/saptamana (nu m-a intrebat nimeni cati bani am la mine, deci e posibil sa nu se aplice);
  • taxa de viza de 2000 THB (aproximativ 50 de EUR; in perioada 15.11. 2018-13.01.2019, cetatenii romani sunt exceptati de la plata vizei on-arrival).

Dupa predarea formularului si verificarea documentelor, vamesul va prelucra dosarul tau. Vei astepta cateva minute pentru a primi pasaportul, iar apoi ti se va aplica stampila cu viza necesara intrarii in Thailanda. Mai multe informatii gasesti pe site-ul MAE.

Poti avea noroc sa prinzi coada mica, dar daca aterizeaza multe avioane la interval scurt, e posibil sa fii nevoit sa astepti mult.

Cum te deplasezi intre zonele de interes?

Cel mai rapid este sa te deplasezi cu avionul intre zonele de interes. Air Asia este o companie low-cost care face curse intre aeroporturile importante (Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Krabi, Pattaya, Chiang Rai), preturile fiind mai mult decat accesibile. Pe langa avion, poti merge cu trenul, vaporul (insule) si autocarul.

Transferul de la aeroport

In Bangkok, pe langa taxi (pretul unui transfer nu este asa mare), poti ajunge in oras de la Aeroportul Suvarnabhumi (principal) cu SRTET City Line. In Chiang Mai poti lua un autobuz pana in centru (biletul costa 20 de baht, durata transferului fiind de 20 de minute), insa mai ai varianta taxiului si a tuk-tuk-ului. In Phuket ai un autobuz pentru transfer (informatii aici), dar exista si varianta taxiului, mai ales daca sunteti un grup mai mare. Spre exemplu, din Patong pana la aeroport am platit in total 800 baht (aproximativ 100 RON) pe o distanta de 40 km. Daca vreti sa mergeti in insulele Phi Phi, de la aeroportul Phuket puteti cumpara bilete pentru feribot. Noi am platit 700 de baht pentru transferul dus de la aeroport in portul Phuket (Port Rassada) si pentru feribotul dus-intors (Port Rassada Phuket-Port Tonsai Insulele Phi Phi; orasul Phuket se afla in partea sudica a insulei, in timp ce aeroportul se gaseste in nord). Cand luati taxiul si tuk-tuk-ul, nu uitati sa negociati deoarece veti scoate preturi mai mici. Informati-va inainte cam cat ar costa o cursa. Gasiti mijloace de transport, deci nu va faceti griji de unde faceti rost de unul.

Ferribot Phuket-Insulele Phi Phi

Negociati pretul inainte daca vreti sa cumparati de la fata locului. Puteti gasi informatii online. Durata de deplasare intre Portul Rassada Phuket si Portul Tonsai Phi Phi este de aproximativ doua ore, iar daca inchiriati barca rapida, o ora.

In Thailanda poti iesi convenabil daca analizezi oferta pentru transport la fata locului. Sunt standuri unde se vand tichete pentru ferry, taxi, tuk-tuk, tren, autobuz, dar si indivizi care te abordeaza pentru a iti face oferte. Intreaba cat mai multi pentru a vedea cine cere mai putin si nu uita sa negociezi deoarece vei reusi sa reduci semnificativ costurile.

Cum este atmosfera in Thailanda?

Thailanda este o tara sigura, cel putin in zonele turistice. Atmosfera este una placuta, oamenii fiind prietenosi. Se baga usor in seama cu tine pentru a iti vinde diverse produse si servicii, sau pur si simplu pentru a sta de vorba. Si aici este important sa negociezi pentru a obtine cel mai mic pret. Se mananca foarte mult orez, noodles, fructe de mare, pui, porc si vita. Mancarea este gustoasa, iar la restaurant poti alege sa o servesti mai putin picanta.

Care sunt zonele de interes?

  • Bangkok: capitala, cunoscut pentru viata de noapte si temple, este un oras foarte aglomerat; templele Wat Pho si Wat Arun sunt printre cele mai vizitate;
  • Phuket: insula este celebra pentru plaje, viata de noapte si activitatile de agrement;
  • Krabi: provincie in sudul Thailandei, se remarca prin turismul litoral, activitati si viata de noapte;
  • Insulele Phi Phi: ideal pentru cei ce vor sa se refugieze si sa fie departe de cotidian; la fata locului poti lua un tur de o zi cu barca in care vei face snorkeling, vei vedea maimute pe plaja, golfuri si tarmuri inale foarte spectaculoase;
  • Pattaya: se afla la 140 km sud de Bangkok si se remarca prin viata de noapte;
  • Chiang Mai: localizat in nord; ca activitati, printre altele, poti vizita temple budiste, hrani elefanti, face rafting si plutarit.

In ceea ce priveste vaccinurile, poti citi mai multe pe site-ul MAE.

In clipurile „colectionarul de orase” despre Bangkok si Chiang Mai poti afla ce e de facut in aceste zone.

Sper sa va fie utile aceste informatii. Pana la urmatoarele articole, nu uitati: Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

Lasă un comentariu