Cum poti sa ajungi in Israel? Ce iti trebuie ca sa treci granita? Ce obiective poti vizita?

In acest articol vei afla informatii necesare unei calatorii in Israel, cum ar fi: ce acte iti trebuie, cu ce poti ajunge, cum sunt vamesii sau ce obiective sunt de vazut.

In primul rand, ai nevoie de un pasaport valabil pe care il vei arata vamesului. Statul Israel permite accesul cetatenilor romani fara viza. Controlul vamal este unul strict. S-ar putea sa ti se para unele intrebari un pic deplasate, insa acest lucru face parte din procedura. E posibil sa fii nevoit sa le spui traseul, daca vei trece granita in alt stat sau daca ai cunostinte in Israel. S-ar putea sa fii nevoit sa le arati ce ai in bagaj. Spre exemplu, pe mine nu m-au pus sa le arat ce am in bagaj. Pe altii da. La plecare, poti fi intrebat daca ai primit obiecte de la persoane straine sau cine ti-a facut bagajul. Strictetea vamesilor este insa un lucru normal si face parte din procedura vamala. Nu trebuie sa va speriati. E posibil sa fie mai multe filtre de control.

Pe pasaport nu se va pune stampila. Vei primi o foicica pe care o vei pastra pana cand vei parasi tara. Nu trebuie sa o pierzi.

Din Romania, cea mai rapida modalitate de a ajunge in Israel este cea cu avionul. Exista zboruri directe din diferite orase ale Romaniei spre Tel Aviv-Ben Gurion: Cu Wizz Air din Bucuresti-Otopeni, Cluj, Iasi, Craiova, Timisoara, Sibiu, cu TAROM din Bucuresti, Iasi, cu Blue Air din Bucuresti, Cluj si cu Ryanair (incepand cu 11 mai 2019) din Bucuresti.

Pana in Eilat-Ovda, aeroport situat in sudul Israelului, poti zbura din Bucuresti sezonier cu Wizz Air. Din 2019, zborurile vor fi mutate din Ovda pe noul aeroport construit in apropiere de Eilat (Aeroportul Ramon).

La Aeroportul Eilat-Ovda exista autobuz care te duce direct in oras. La Tel Aviv-Ben Gurion ai numeroase modalitati de transport spre Tel Aviv, Ierusalim, Haifa s.a.

Cu ce te poti deplasa prin Israel?

Egged_logo.svg
Simbolul Egged

Daca esti pe cont propriu, te poti deplasa foarte usor cu autobuzul. Sistemul de transport cu acest mijloc este bine pus la punct. Biletul se poate cumpara de la sofer sau din autogari. Te vei intelege cu soferii in engleza. Detalii despre orar si rute gasesti aici. Egged este o companie de transport ce are foarte multe curse. Preturile biletelor variaza in functie de distanta. Spre exemplu, pentru 200 km am platit aproximativ 40 shekeli (aproximativ 45 RON). La distante mici, de 15 km spre exemplu, platesti undeva la 15 shekeli.

In autogari vei vedea soldati inarmati ce pazesc locul respectiv. Este ceva normal. La intrare sunt filtre de securitate. Vei arata bagajul, iar obiectele le vei scoate din buzunar pentru a le prezenta celui care efectueaza controlul, apoi le vei recupera dupa ce treci de filtru.

Tinerii fac armata, inclusiv femeile. E posibil sa ii vezi prin autobuze imbracati in uniforma si cu o pusca. Este ceva normal. De obicei, merg spre casa sau se intorc la centrul militar.

Te poti deplasa si cu trenul, in functie de zona in care te afli.

Cum sunt oamenii?

Oamenii sunt foarte prietenosi si stiu in general limba engleza, mai ales tinerii. Daca vei intreba ceva, vei fi ajutat.

Cum sunt preturile?

Preturile sunt mai ridicate ca in Romania. Sunt comparabile cu cele din vest. Vei fi interesat de preturile la mancare, cazare si atractii turistice. Legat de mancare, e posibil sa poti gasi locuri mai ieftine.

Eu am mancat intr-un loc in care am putut sa imi aleg alte gustari fara niciun cost pe langa ceea ce mi-am comandat

Ce impresie iti lasa tara?

Tara iti lasa impresia de zona dezvoltata, bine organizata, cu infrastructura bine pusa la punct si oameni educati. Feeling-ul pe care il vei avea acolo este unul relaxant, de vacanta. Israel are un climat mediteranean, iar spre sud este deja tropical. Este mai mereu insorit, in special in zona Desertului Negev. Sigur vei avea „spor” in calatoria ta.

Obiective turistice de vizitat

Ierusalim

26219411_1670961519620041_7861578535437912574_n
Dealul Maslinilor

Este un loc pestrit. Probabil cel mai vizitat oras. Este locul de intersectie a 3 religii: crestina, mozaica si musulmana. Trebuie vizitat Orasul Vechi si Muntele Maslinilor. In centru sunt multe bazaruri de unde poti cumpara diverse suveniruri. Vanzatorii sunt dispusi la negociere.

Marea Moarta

Este locul cu cea mai sarata apa din lume care te tine la suprafata. Nu trebuie sa stii sa inoti. Ai grija sa nu iti intre sare in ochi.

Ein Bokek

Resort. Este localitatea situata la cea mai mica altitudine din lume (360 metri sub nivelul marii). Plaja este publica.

Eilat

Oras situat la Marea Rosie. Este resort turistic si port, punct de plecare spre Egipt (Sharm El-Sheikh) si Iordania (Petra).

Tel Aviv

Oras la Marea Mediterana. Cea mai mare localitate din Israel. Un loc foarte animat.

Masada

26229843_1669569443092582_8406830006622007190_n
Masada

Loc al rezistentei isreaeliene impotriva romanilor, acum mai bine de 2000 de ani. Se poate urca pe jos (Snake Path) sau cu telefericul.

Pretul este de 28 shekeli daca mergi pe jos sau 56 de shekeli cu telefericul.

Desi ese o tara mica, Israel are o istorie bogata si peisaje spectaculoase.

DCIM100GOPROGOPR1145.JPG
Ein Bokek
DCIM100GOPROGOPR1062.JPG
Plaja Eilat

Mai multe detalii cu privire la conditiile de calatorie din Israel gasiti pe site-ul MAE.

Sper sa iti foloseasca aceste informatii in calatoria ta. Nu imi ramane decat sa iti urez drum bun si sa te bucuri de vacanta!

7 gânduri despre „Cum poti sa ajungi in Israel? Ce iti trebuie ca sa treci granita? Ce obiective poti vizita?

  1. Buna noi locuim in Franta, lucram aici, suntem in regula, am dori sa facem o vacanta pe cont propriu in februarie 2019, crezi ca ar fi vreo problema la trecerea la vama? dus intos in Franta
    Multumesc

    Apreciază

  2. Buna, Mihaela.

    Banuiesc ca vrei sa afli cate ceva despre vizita in Israel. Nu o sa fie nicio problema. Ca cetateni romani aveti nevoie de pasaport fara viza. La plecarea din Franta prezentati la vama pasaportul; la fel si la aterizare in Israel. Va vor intreba cate ceva despre destinatie, de unde sunteti, ce veti vizita, eventual daca mergeti in alte tari, care este legatura intre tine si persoana cu care mergi. Nu va speriati de intrebari, sunt doar proceduri. O sa va dea o foaie de migratie in care sunt date de pe pasaport, inclusiv poza din pasaport. O pastrati si o inapoiati la plecare. Aveti grija sa nu pierdeti acea foicica. In rest, e foarte frumoasa tara, preturile sunt mai piperate, dar puteti gasi si zone accesibile ca pret.

    Apreciază

Lasă un comentariu