Cum ajungi in Canada? Ce documente trebuie sa prezinti la intrarea in tara? Ce poti vizita? Alte informatii.

Canada este al doilea cel mai intins stat. Desi este o tara foarte mare ca suprafata, de aproape 10 milioane kmp, are o populatie relativ mica, de doar 37 de milioane. Asta inseamna ca densitatea este de doar 3,7 loc/kmp. Majoritatea canadienilor sunt distribuiti in partea sudica, in apropiere de granita cu SUA. Toronto, Montreal, Vancouver, Edmonton, Calgary, Ottawa sunt printre cele mai mari orase. Clima este destul de ostila in nord si centru, dar este ceva mai prietenoasa in sud.

Cum ajungi in Canada?

Din Bucuresti ai zboruri directe in Canada operate de Air Canada Rouge. Bilete poti cumpara de aici. Conform companiei aeriene, poti zbura fara escala la Montreal si Toronto din capitala Romaniei intre iunie si septembrie. Poti zbura spre Canada cu escala in orasele vest europene cu British Airways, Lufthansa, Air France etc. Daca zbori in SUA si de acolo vrei sa ajungi si in Canada, afla ca exista autocare care fac curse spre orasele canadiene (exp: compania Greyhound). Detalii despre orarul autocarelor Greyhound gasesti aici.

Cascada Niagara

Ce documente iti trebuie pentru a intra in Canada?

Ca cetatean roman ai nevoie de pasaport electronic pentru a intra in Canada. Daca vii cu avionul, va trebui sa mai obtii o autorizatie electronica de calatorie (Electronic Travel Authorization – eTA) inainte de a ajunge. Poti citi mai multe aici si poti obtine eTA accesand acest link. Daca vii pe cale terestra sau maritima, nu trebuie sa aplici pentru autorizatia de calatorie eTA. Este suficient pasaportul.

Poti trece cu masina inchiriata din SUA in Canada? Cum e controlul vamal intre cele doua state?

Din SUA poti trece in Canada fara probleme daca ai o masina inchiriata. La vama vei prezenta pasaportul. In cazul meu, vamesul nu mi-a cerut alt document. Exista insa posibilitatea sa iti se ceara documentul autoturismului. Controlul vamal a constat in a prezenta actele si in a raspunde la cateva intrebari simple („cat stai in Canada?”, „ce faci in Canada?). Unele masini inchiriate din SUA au numar de inmatriculare doar pe spate. Acest lucru, spre exemplu, este valabil pentru masinile inmatriculate in statul Pennsylvania. Daca in SUA se folosesc milele, in Canada se utilizeaza km. Carburantul este mai ieftin ca in Romania.

Este valabil permisul romanesc?

Da, permisul de conducere romanesc este valabil in Canada, dar si in SUA.

Toronto

Care este moneda nationala canadiana?

Moneda lor este dolarul canadian (CAD). Paritatea este urmatoarea: 1 CAD~3.16 RON. Chipul reginei Elisabeta poate fi observat pe monede si bancnote.

Unde se vorbeste franceza? Dar engleza?

Limba franceza se vorbeste cu precadere in SE tarii (exp: Montreal si statul Quebec), in timp ce engleza este utilizata in restul tarii.

Parcul National Mont Tremblant

Ce poti vizita?

In ceea ce priveste oferta turistica, statul canadian este plin de atractii. O sa fac referire la locurile pe care eu le-am vizitat. Toronto este cel mai mare oras, avand un aspect american. Te poti „catara” in CN Tower de unde ai o superba priveliste asupra orasului si a lacului Ontario. Montreal mi s-a parut ceva mai europenizat, loc in care gaseai in multe locuri „bagel”, un produs de patiserie, un fel e gogoasa, care se serveste simplu sau cu diverse creme de branza. Daca vrei sa vizitezi Cascada Niagara, afla ca din partea canadiana se vede cel mai bine. Poti observa impresionanta cadere de apa de la doar cativa metri. Parcul National Mont Tremblant se afla la 2 ore de mers cu masina de Montreal. Aici poti face drumetii, iar iarna poti practica ski cross-country. Tot aici sunt lacuri si cascade frumoase, iar peisajul este feeric. Ottawa este capitala tarii si se afla situat pe raul omonim.

Marile orase din sud-est sunt legate de autostrazi, asa ca deplasarea se face rapid. Exista popasuri unde poti opri pentru a alimenta masina cu carburant sau pentru a face o pauza. Drumurile sunt foarte bune.

Desigur ca sunt si alte locuri interesante care merite sa fie descoperite, cum ar fi muntii din vest, Vancouver sau lacurile din zona centrala.

Sper ca ti-au fost utile aceste informatii. Pana la urmatorul articol, nu uita:

Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste! Traieste-o!

Lasă un comentariu