Cum ajungi in Maroc? Ce iti trebuie ca sa treci vama? Cum te poti deplasa intre localitati si ce poti vizita? Afla cateva impresii despre oameni, mancare si atmosfera locului?

Dupa fiecare calatorie, revin cu detalii cu privire la locul respectiv. De data aceasta, am fost in Maroc, o tara turistica care si-a propus ca an de an sa atraga foarte mult turisti.

Daca vrei sa mergi in Maroc, vei gasi informatiile necesare in acest articol cu privire la aceasta tara.

Cum ajungi in Maroc?

Cel mai rapid mod este zborul cu avionul. Deoarece nu exista ruta directa spre Maroc, va trebui sa iti iei un zbor cu escala. Sau te poti deplasa la Budapesta cu masina, autocarul sau trenul, de unde poti zbura direct la Agadir si Marrakech.

20180304_115630.jpg
Agadir

Daca vrei sa ajungi ieftin, iti recomand sa folosesti varianta cu Budapesta sau sa iti iei zboruri combinate. Exemplu: Bucuresti-Bergamo (Wizz), Bergamo-Marrakech (Ryanair). Atentie! Cititi politica bagajelor la Ryanair si Wizz Air.

Se poate trece si cu masina din Spania (Algeciras) in Maroc. Acestia au drumuri foarte bune, fiind autostrazi care leaga principalele orase. Distanta pe care va trebui sa o strabateti daca plecati din tara este mare. Pentru romanii din Spania, Franta si Portugalia, distanta care trebuie strabatuta este rezonabila.

Informatii despre inchirieri auto, taxe de autostrada si pietoni

Conform ambasada.ro, permisul de conducere romanesc este recunoscut in Maroc in limita valabilitatii sale. Poti inchiria masini cu care sa te deplasezi in aceasta tara. Atentie la trafic. Acesta este destul de haotic in centrul marilor orase. Nu prea se semnalizeaza atunci cand se schimba banda de deplasare.

Traversarea strazilor este periculoasa. Soferii nu opresc de obicei, chiar daca tu traversezi pe la trecere. Daca esti in apropierea unei intersectii semnalizate, e de preferat sa traversezi prin acest loc.

Exista sistem de taxare pe autostrada, cu bariere la intrare si iesire.

Ce acte iti trebuie ca sa treci vama si sa intri pe teritoriul marocan?

Vei arata vamesului un pasaport valabil, de cel putin 90 de zile, alaturi de care vei prezenta o foicica cu date personale (nume, prenume, motivul vizitei, adresa hotel/loc cazare, ocupatie, data si locul nasterii, nationalitate si tara de domiciliu) pe care o primesti atunci cand intri in aeroport. Aceasta foicica va fi retinuta de vames. Asigura-te ca el aplica pe pasaportul tau stampila de intrare. La iesire din tara, vei completa aceeasi foicica care va fi retinuta tot de vames.

Trebuie sa te inarmezi cu rabdare deoarece controlul vamal dureaza. Se formeaza cozi. Nu vei avea insa nicio problema in a trece. E posibil sa ti se puna 1-2 intrebari, in special la iesirea din tara. Pe mine m-au intrebat cand am parasit Marocul cati bani am la mine si unde merg.

Afla mai multe pe MAE.

Schimb valutar

Schimb valutar gasesti la iesire din aeroporturi. 10 dirhami (DHS/MAD) inseamna 0.92 EUR. De asemenea, vei gasi foarte multe birouri de schimb valutar in orase. Este o tara mai ieftina ca Romania.

Transfer aeroport si deplasare intre orasele mari

In functie de aeroport, poti face transferul in oras cu autobuzul sau taxiul. In Agadir, taxiul costa 200 DHS (standard), in timp ce in Marrakech costa 100 DHS.

Intre orasele mari, te poti deplasa cu trenul. Biletele se iau de la gara. Unde nu exista cale ferata, e de preferat sa mergi cu autocarele Supratours, o firma detinuta de Compania Nationala de Transport Feroviar din Maroc. Aceasta are autocare moderne. Mai multe detalii cu privire la rutele operate gasiti pe supratours.ma. Intre Agadir si Marrakech vei plati undeva la 110 DHS, traseul fiind de aproximativ 4 ore, cu 25 minute pauza intr-o benzinarie.

Limbile vorbite

In afara de limba locala, foarte multi stiu franceza, spaniola si apoi engleza. La restaurante si hoteluri te poti intelege cu ei in engleza

Ce poti vizita?

Maroc are o istorie bogata, fiind zone locuite inca din timpuri stravechi de berberi. Apoi au ajuns in aceasta zona cartaginezii, romanii, arabii care au influentat puternic populatia bastinasa, aducand aici religia musulmana, otomanii, spaniolii si francezii. Toti si-au pus amprenta asuprea infatisarii locului si obiceiurilor localnicilor.

Agadir

Agadir are o plaja foarte intinsa de cativa kilometri si lata. Este cel mai mare resort pentru turismul litoral din Maroc. De asemenea, trebuie sa mergi la fortareata aflata in marginea orasului de unde vei avea o privire de ansamblu asupra orasului. Tot aici poti merge cu camila.

20180304_141949.jpg
Agadir la periferie

Marrakech

Este una dintre capitalele istorice si al 4-lea cel mai mare oras din Maroc. I se mai spune „orasul rosu” datorita culorii cladirilor. De asemenea, este faimos pentru souk-urile intalnite aici (mici magazine), restaurantele cu Tajin, haosul frumos din Piata Jamaa el-Fna, Koutoubia si excursiile in muntii Atlas.

20180306_184510.jpg
Jamaa el-Fna din Marrakech

Poti alege sa mergi si in desert. Pe strada vei intalni diversi indivizi, fiecare avand un specific al sau: unii vand suc de portocale, altii imblanzesc serpi. Se bea foarte mult ceai de menta in Marrakech.

20180305_134907.jpg
Marrakech

Muntii Atlas

Se fac drumetii. Acestia separa Marocul de desert si se continua in Algeria. Sunt acoperiti de zapada in timpul iernii.

20180304_162131.jpg
Muntii Atlas acoperiti de zapada

Casablanca

Cu peste 3 milioane de locuitori, Casablanca se afla pe malul Atlanticului, la fel ca Rabat, capitala marocana. Este un important centru industrial si cultural.

Chefchaouen este orasul albastru si se afla in nord. Fez este al 3-lea oras ca marime din Maroc. Se duela cu Marrakech pentru suprematie in istorie.

Cum sunt oamenii?

Oamenii mi s-au parut prietenosi si zambitori, in special cei de la restaurante, hoteluri si shop-uri. Unii ti se vor adresa cu apelativul „my brother”. La restaurante se lasa in general bacsis. Acestia iti vor multumi cand vor vedea ceva in plus. Cu taximetristii este bine sa stabilesti pretul inainte sa te urci in autoturism.

Exista si indivizi ce pot deveni agasanti. Vei fi abordat de foarte multi care vor sa iti vanda ceva. Nu trebuie acum sa accepti orice, evident. Prima zi ti se va parea obositoare probabil, insa in zilele urmatoare te vei obisnui cu acest „haos frumos”, asa cum l-am numit eu, iar la un moment dat, vei fi imun la abordarile de pe strada, desigur daca nu vei dori sa cumperi ceva.

Uleiul de argan este popular in acasta tara. Sunt buticuri speciale care vand acest produs (cooperativa femeilor din Maroc).

De asemenea, oamenilor le place foarte mult sa negocieze pretul unui bun sau serviciu.

Evita zonele mai putin frecventate de turisti. Vor fi usor de recunoscut. In general sunt cele unde cladirile se afla intr-o stare degradata si neingrijita.

Per total, este o tara acceptabila in ceea ce priveste siguranta, daca stii sa eviti zonele specificate mai sus, precum si iesirile nocturne, singur pe strada.

Atmosfera locului si mancarea

Pe strada, in special in piete, este un zgomot care vine de la motociclete, imblanzitorii de serpi, cei ce striga ca sa iti vanda ceva, turisti, ateliere. Iti va placea intr-o oarecare masura acest lucru deoarece e diferit fata de ce avem noi in Romania sau fata de ce am vazut in alte tari din Europa. Daca ai mai mers in tari asemanatoare Marocului (religie, limba, obiceiuri), atunci vei fi obisnuit.

Liniste va fi undeva dupa miezul noptii si in prima parte a zilei. Apoi incepe forfota.

Mancarea este destul de buna. Trebuie sa incerci tajin-ul. Aceasta este mancarea specifica lor. Eu am incercat tajin berber, de pui si vita. Alaturi de carne, se adauga legume, cum ar fi castrveti, rosii, ardei, dar se mai pun si cartofi, morcovi, naut, masline. De gustat si din supa lor putin iute, facuta cu un fel de taitei sau din salata marocana. Nu uita sa servesti langa mancare un ceai de menta.

20180305_192356.jpg
Tajin

In concluzie, Maroc este o tara pentru cei aventurieri, dar care in acelasi timp au nevoie de o doza de siguranta. Oamenii, peisajele, mancarea, clima blanda, istoria, fac ca acest stat sa fie unul atractiva turistic.

Calatoria este o poveste frumoasa asa ca traieste-o!

Lasă un comentariu