Cum poti sa ajungi in Ucraina? Ce iti trebuie ca sa treci granita?

Daca vrei sa ajungi in Ucraina din Romania, exista mai multe posibilitati. In acest articol vei gasi toate detaliile.

In primul rand, ai nevoie de un pasaport valabil. Nu iti trebuie viza. Pot sa spun ca nu am avut nicio problema cand am trecut la vama.

Daca mergi cu masina, pe asigurarea RCA la valabilitatea teritoriala trebuie inclusa si Ucraina (UA).

La vama vei prezenta pasaportul, talonul masinii (daca este cazul), permisul (daca este cazul) si posibil RCA-ul.

De preferat este sa mergi primavara, vara si toamna cand este mai cald.

Multa lume se sperie sa mearga in Ucraina din cauza conflictului din est. Trebuie sa stii ca acesta este in apropiere de granita cu Rusia, mai exact in zona Donets’k-Luhansk. In Ucraina vei fi interesat sa vizitezi probabil Cernauti si Kiev, localitati aflate la mare distanta de zona de conflict. Pe langa acestea trebuie sa mai ajungi in L’viv si in zona Carpatilor Padurosi, munti aflati in apropiere de granita cu Romania.

Asadar, cum ajungi la Cernauti?

20423888_1410788159008707_8527309327727776464_o-cu masina personala prin vama Siret. Aici e posibil sa stai pana la 2 ore in vama. Dupa aceea mai conduci aproximativ 40 minute si esti in Cernauti.

-cu autobuzul din Autogara Intertrans Suceava: pleaca la ora 13:00 din Suceava spre Cernauti. Faci aproximativ 3 ore. Conteaza si cat se sta in vama. Din Cernauti spre Suceava pleaca la ora 7:00 dimineata.

Cum ajungi la Kiev?

-cu masina personala, trecand prin Cernauti-Hmelnîțkî-Zhytomyr, destinatia finala fiind Kiev. Vei face cam 8 ore din Cernauti. Drumurile sunt bune in apropiere de Kiev. Pana acolo e posibil sa dai de sosele „practicabile”, lucru intalnit si in Romania.

-cu trenul din Cernauti. Biletele pot fi luate online, accesand link-ul de mai jos. Sunt foarte ieftine!

Bilete

Capture
Site pentru rezervarea biletelor de tren

-cu microbuzul din autogara Cernauti. Sunt microbuze ce pleaca la orele 12, 16 si 20 spre Kiev din fata autogarii Cernauti. Ai toate sansele sa te intelegi cu unii localnici in romana. Daca nu stiu ei, vor chema pe cineva care stie. Eu am fost in fata autogarii si am intrebat pe cineva de autobuz spre Kiev. M-a indrumat spre „office” unde se afla „patronul”. Asa am aflat de o firma ce facea transport spre Kiev. M-a costat undeva la 50 RON. Inainte sa pleci, esti trecut pe o lista, aceasta fiind, de fapt, rezervarea. Faci cam 8-9 ore pana in capitala Ucrainei. Microbuzul te lasa aproape de gara centrala din Kiev. De acolo poti ajunge oriunde in oras cu metroul, tramvaiul, autobuzul si troleibuzul.

-cu trenul din Bucuresti direct la Kiev:

  • IR 117/381 cu plecare din Kiev în fiecare vineri  la ora 20.05 şi sosire în Bucureşti sâmbăta la ora 22:50;
  • IR 380/118 cu plecare  din Bucureşti în fiecare duminică la ora 06:15 şi sosire în Kiev luni la ora 08:03.

-cu avionul din Bucuresti direct la Kiev. Biletele se pot rezerva online aici sau pe site-ul UIA. Eu am adaugat doar cateva exemple de date. Puteti selecta perioada dorita. Zborurile sunt operate de Windrose Airlines. E posibil sa gasiti pe internet ca UIA zboara la Bucuresti. De fapt, este codeshare pe zbor. Windrose este operator.

windrose.JPG
Site-ul Windrose

Cum ajungi la L’viv?

-cu masina personala prin vamile Siret (daca vii dinspre Muntenia, Dobrogea si Moldova), Halmeu (daca vii dinspre Ardeal, Banat Oltenia si Crisana) si Sighetu Marmatiei (daca vii din Maramures)

–cu trenul din Cernauti. Aici poti rezerva bilete.

-cu trenul, microbuzul (costa aproximativ 50-60 RON; se ia de langa gara si faci 8 ore pana la autogara L’viv) si avionul din Kiev.

Cum ajungi in Carpatii Padurosi?

-cu masina personala prin vama Sighetu Marmatiei.

Mai sunt persoane ce vor sa ajunga la Odessa. Poti merge cu masina personala prin vama Galati-Giurgiulesti sau cu trenul direct din Kiev.

Cateva caracteristici ale zonelor de interes pentru turisti:

Kiev este capitala Ucrainei si cel mai mare oras. Se afla in nord si este strabatut de Nipru. Aici sunt numeroase obiective turistice, in special biserici, muzee, monumente. De asemenea, este foarte atractiv pentru viata de noapte.

20507204_1412354728852050_4025344714611904581_o
Monumentul Independentei din Kiev

eminescu

Cernauti se afla in regiunea cu acelasi nume. Aici regasim statuia lui Mihai Eminescu si cladiri cu o arhitectura specifica fostului Imperiu al Austriei, Cernauti fiind supranumit Mica Viena a Bucovinei. Influenta romaneasca este si ea prezenta.

L’viv se afla in vest si este din punctul meu de vedere cel mai frumos oras al tarii, aici regasindu-se arhitecturi austriece sau poloneze.

Carpatii Padurosi se afla in sud-vest, fiind frecventati de turisti pentru drumetii.

Eu am vizitat Ucraina timp de 6 zile. M-am simtit foarte bine. A meritat din plin. Mancarea este foarte buna si ieftina, oamenii mi s-au parut prietenosi si civilizati. Kiev este cu adevarat un oras european. Va invit sa o descoperiti.

Sper sa va ajute acest articol in calatoria voastra din Ucraina. Nu-mi ramane decat sa va urez drum bun prin tara vecina!

Nu uitati sa va abonati! Ma gasiti pe pagina de facebook „Colectionarul de Orase” si pe canalul de youtube.

Pana data viitoare, nu uitati:

Calatoria este cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

9 gânduri despre „Cum poti sa ajungi in Ucraina? Ce iti trebuie ca sa treci granita?

  1. Salut.
    As vrea sa merg din Bucuresti pana in Kiev in 2 zile: prima zi buc-cricova(unde as avea cazare) si a doua zi e cu intrebari mari(pentru ca google maps imi da ca prima optiunea varianta mai lunga cu peste 130 km si fara autostrada):
    -teoretic cel mai scurt drum si cu parte lunga de autostrada/E95 : cricova- dubasari- ocna rosie si dupa aia pe E95 in sus pana in kiev
    – a doua si cea recomandata de GM e Cricova-Cosauti-Jitomir-Kiev dar cu 150 km in plus si nu contine autostrazi
    Masina : opel astra h

    Ce-mi recomanzi?

    Multumesc,

    Apreciază

Lasă un comentariu