Cum ajungi in Polonia? Ce zboruri directe exista din Romania catre aceasta tara? Cu masina prin Polonia.

Polonia este un stat aflat in Europa Centrala, nu departe de tara noastra. Este ceva mai intins ca Romania, cu o populatie de circa 38 milioane locuitori.

Polonia a cunoscut o dezvoltare economica importanta in ultimii 10 ani, iar acest lucru se vede. De asemenea, sunt cateva orase ce atrag milioane de turisti anual, printre acestea numarandu-se Cracovia, Varsovia si Gdansk.

Am fost a 2-a in Varsovia si am ramas impresionat de oameni, infrastructura, cladirile restaurate, de felul in care orasul a evoluat. Prima data am vizitat capitala poloneza in 2014.

Gdansk.original.29931.jpg
Gdansk

Cum ajungi in Polonia?

In Polonia puteti ajunge foarte usor cu avionul, fiind zboruri directe catre Varsovia (Aeroportul Chopin) din Bucuresti cu LOT si Wizz Air, dar si din Cluj cu LOT. Durata unui zbor este de 1 ora si 45 minute din Bucuresti si 1 ora si 30 de minute din Cluj. Incepand cu aprilie va fi introdusa o cursa directa Bucuresti-Cracovia cu LOT.

Daca vreti sa aterizati pe aeroporturile din alte orase (Cracovia, Gdansk, Poznan, Wroclaw etc.), va trebui sa va luat zboruri cu escala.

La vama veti prezenta doar buletinul sau pasaportul.

Cu masina puteti ajunge in Polonia tranzitand Ungaria si Slovacia (plus Cehia daca mergeti in vestul Poloniei) sau prin Ucraina (pentru a trece in Ucraina, veti avea nevoie de pasaport; mai multe detalii cu privire conditile de calatorie din Ucraina gasiti in articolul dedicat acestei tari).

Cu masina prin Polonia

Daca veniti dinspre Ucraina, veti fi verificati la vama cu Polonia. Va trebui sa prezentati talonul masinii, cartea verde a autoturismului atasata politei de asigurare (verificati inainte de plecare daca aveti pe cartea verde indicativul pentru Polonia-PL), permisul si buletinul sau pasaportul. Intre Slovacia, Cehie si Polonia nu exista control vamal deoarece aceste tari sunt in spatiul Schengen.

In Polonia nu se plateste o vinieta pentru autovehiculele cu masa sub 3,5 tone. Totusi, exista cateva autostrazi unde va trebui sa platiti o taxa (sunt puncte de taxare).

Tara are o infrastructura rutiera excelenta, orasele mari fiind legate intre ele prin autostrada.

Piata-Centrala-din-Cracovia.jpg
Cracovia

Cum ajungi de la Aeroportul International Chopin din Varsovia in centrul orasului?

Pentru a ajunge in Varsovia, trebuie sa luati trenul de la terminal la Gara Centrala (Warszawa Centralna) sau autobuzul 175. Gara se afla chiar langa Palatul de Cultura si Stiinta.

Pretul trenului costa 7 zloti pe sens. Biletele pot fi cumparate de la automatele de bilete. Cand cumparati bilete, selectati valabilitatea biletului de 90 de minute.

Nu trebuie sa ratati ocazia de a vizita Polonia. Descoperiti oamenii, gastronomia locala, localitati ca Varsovia, Cracovia si Gdansk, dar si zonele montane din sud.

2 gânduri despre „Cum ajungi in Polonia? Ce zboruri directe exista din Romania catre aceasta tara? Cu masina prin Polonia.

Lasă un comentariu