Cum ajungi in Iordania? Cum si de unde obtii viza? Ce trebuie sa vizitezi?

Regatul Hasemit al Iordaniei este o destinatie din ce in ce mai populara pentru turistii romani, mai ales ca urmare a introducerii unui zbor low-cost direct. Tara se afla in Orientul Mijlociu, avand capitala la Amman. Turistii au ocazia sa descopere un stat cu peisaje naturale spectaculoase, dar si cu situri pline de istorie. Viza de Iordania se poate obtine usor atunci cand ajungi acolo.

Asadar, cum ajungi in Iordania?

Cu avionul poti ajunge zburand direct din Bucuresti cu TAROM si Ryanair la Amman. Cei care vor sara peste Amman si sa ajunga in sudul Iordaniei, zona Aqaba, au posibilitatea de a zbura din Bucuresti la Eilat, in sudul Israelului, cu Wizz Air, urmand a trece pe jos granita in Iordania la Aqaba. Localitatea din urma este un punct de plecare excelent pentru Petra si Wadi Rum. Eu am mers pe varianta de a zbura in Israel si a trece frontiera pe jos in Iordania.

Cum si de unde obtii viza?

Romanii care doresc sa calatoreasca in Iordania trebuie sa fie in posesia unei vize, iar valabilitatea pasaportului trebuie sa fie de cel putin 6 luni. Viza se poate obtine de la Ambasada Iordaniei din Bucuresti, dar si on arrival” (viza la sosirea in tara) pe Aeroportul International Amman sau de la frontiera terestra „Pod Sheikh Hussein” (pod peste raul Iordan) dintre Israel-Iordania, taxa acesteia fiind de 40 de dinari iordanieni (1 dinar=5.879 lei).

Exista o varianta mult mai simpla pe care o recomand, Jordan Pass, ce include taxa de viza si intrarea la mai multe obiective turistice, inclusiv Petra si Wadi Rum. Acesta este de trei tipuri si poate fi cumparat de aici. Atunci cand il achizitionezi online, vei fi nevoit sa adaugi numarul pasaportului tau, iar apoi sa il printezi pentru a il arata vamesului (contine un cod QR).

Important! Detinatorii de Jordan Pass pot obtine viza la granita dintre Eilat si Aqaba (Wadi Araba, frontiera israeliano-iordaniana). Pentru ca Jordan Pass-ul sa fie valabil, va trebui sa stai minim 3 nopti in Iordania, altfel vei fi taxat la iesire. Sistemele de imigrare vor inregistra numarul de nopti de la intrarea ta in Iordania, asa ca nu va trebui sa aduci vreo alta dovada. Eu am ramas fix 3 nopti si nu am mai platit nimic la iesirea din tara, desi am citit ca trebuie sa achiti un „exit fee” de 8 JD. Deoarece eram un grup de 5 pesoane, au considerat probabil ca suntem parte dintr-un tur organizat. In cazul unor grupuri turistice, persoanele sunt exceptate de la plata vizei de intrare. Cititi mai multe despre Jordan Pass la sectiunea FAQ, dand click aici.

Taxa de iesire din Israel la granita Eilat-Aqaba?

Daca alegi sa treci din Eilat in Aqaba, vei plati in partea israeliana o taxa de iesire de 105 shekeli (NIS). Cititi mai multe despre taxele de iesire de la frontiera israeliano-iordaniana aici.

Cum sunt controalele vamale?

Controalele iordaniene nu sunt foarte stricte. Daca vii in Israel dinspre Iordania, vei fi controlat si ti se vor pune multe intrebari. Acest lucru este normal ca urmare a procedurilor lor. Fii sincer si raspunde la orice intrebare a vamesului, chiar daca unele vor parea aberante.

Informatii despre transferul din Eilat in Aqaba

La sosirea in centrul Eilatului cu autobuzul 282 de la aeroportul Eilat-Ovda, vei lua taxi pana la frontiera dintre Israel si Aqaba. Dupa ce traversezi cele doua vame, vei lua un alt taxi (au culoarea verde) pana in Aqaba. Atentie la soferii de taxi iordanieni deoarece practica preturi ridicate. Negociati, iar daca ati inchiriati masina, aveti optiunea de a fi preluati chiar de la granita de compania de inchirieri auto. Noi am dat pentru o cursa cu taxiul 20 de dolari, desi erau doar cativa km pana in Aqaba.

Cum te deplasezi intre obiective?

Cel mai simplu este sa iti inchiriezi o masina. Vei iesi mult mai ieftin in comparatie cu turul organizat. Eu am inchiriat un autoturism din centrul Aqabei folosind site-ul rentalcars.com. Furnizorul a fost Dollar. La intoarcere am platit doar 8 dinari pentru a fi dusi inapoi la vama iordaniano-israeliana de catre cei de la Dollar.

Cazare

La Wadi Musa (localitate aflata langa Petra) am stat la My Home Petra (camera twin costa aproximativ 200 RON pe noapte), iar la Wadi Rum am stat la cort in desert la Quiet Village (pret de 12 dinari/persoana). Gazdele au fost foarte primitoare si ne-au ajutat cu ponturi.

Mancare

Pentru a scapa mai ieftin, recomand sa mancati in locurile in care se gateste mancare tip fast food: shaorma, falafel, shish kebab etc.

Ce trebuie sa vizitezi?

Cele mai importante obiective sunt orasul istoric Petra si parcul Wadi Rum. Daca primul reprezinta un sit arheologic foarte spectaculos, construit cu milenii in urma de nabateeni, cel de-al doilea este o zona desertica cu stanci abrupte care marginesc un areal neted, cu mici dune, in care ai ocazia sa traiesti macar pentru o zi ca un beduin, sa vezi un apus si un rasarit extraordinare, sa stai noaptea sub cerul liber, sa admiri stelele si sa mergi prin desert cu masina 4×4. Pe langa cele doua, mai sunt numeroase locuri care trebuie vizitate, cum ar fi ruinele romane de la Jerash, capitala Amman, Castelul Karak, Marea Rosie, Marea Moarta, Madaba sau locul in care a fost botezat Iisus.

Este o tara sigura?

Iordania este o tara sigura, chiar si pe timpul noptii, mai ales in zonele de interes turistic. Descoperiti oamenii, istoria, natura si gastronomia locului. Foarte multi localnici stiu limba engleza, asa ca nu va fi dificil sa te intelegi cu ei.

Pana la urmatorul articol, nu uitati:

Calatoria este probabil cea mai frumoasa poveste. Traieste-o!

Un gând despre „Cum ajungi in Iordania? Cum si de unde obtii viza? Ce trebuie sa vizitezi?

  1. Salut,
    Eu stiam ca poti sa treci granita pe la Wadi Araba fara sa platesti niciun fel de taxa si fara sa cumperi Jordan Pass… Este specificat chiar pe site-ul Jordan Pass:
    Will my visa fees be waived off when entering Jordan from Wadi Araba Border and staying for two nights in Jordan and exiting Jordan from the same border, if I don’t show Jordan Pass?
    Yes, If you are entering Jordan from Wadi Araba border and staying in Jordan minimum of 2 nights and then exiting Jordan from the same border, your visa fees will be waived off, without the need of showing a Jordan Pass at your arrival.
    * This rule only applies on Wadi Araba border.
    https://www.jordanpass.jo/Contents/FAQs.aspx

    Apreciază

Lasă un comentariu