Drumul spre succes este intotdeauna in constructie

sigla-AIA-2016.jpgTema AIA Proiect de la #superblog este o provocare foarta interesanta pentru mine. In acest articol, am sa scriu un scenariu in care voi prezeta calitatile necesare unei echipe de arhitecti proiectanti pentru reusita unui proiect, dar si un scenariu de construtie a unei case.

Sunt necesare cateva caracteristici pentru un sef proiectant si echipa sa de arhitecti:

-pregatirea: este bine sa iti cunoasti foarte bine domeniul de activitate pentru a fi capabili sa „redai” un proiect calitativ;

-perseverenta: trebuie sa tii cont de proiectul pe care l-au inceput si sa nu te lasi batut de micile obstacole pe care le poti intampina pe percursul elaborarii proiectului. Desigur, trebuie sa te asiguri ca aceste obstacole sa fie cat mai putine sau sa nu existe deloc;

-capacitatea de a lucra in echipa: fiind vorba de mai multe persoane, este foarte important sa stii sa colaborezi si sa accepti ideile colegului tau. La final, tebuie sa ajungeti la un consens, iar cea mai buna idee sa fie luata in considerare;

-decizie: este important sa iei decizii ce duc la conceperea unui proiect de succes: unde amplasezi constructia, ce tip de material folosesti sau sa stii de unde cumperi bunurile destinate proiectului pentru ca aceste sa satisfaca raportul calitate-pret;

B.jpg-increderea: este important sa ai incredere in colegii tai si in decizia finala ce va fi luata impreuna cu seful proiectant;

-intelegerea dorintei clientului tau: o caracteristica importanta este aceasta. Trebuie sa reusesti sa intelegi dorinta celui ce te-a angajat, sa treci cerintele sale prin filtrul tau si sa faci impreuna cu echipa un proiect solid, calitiv si durabil;

-experienta: desi se dobandeste in timp, experienta iti da siguranta in luarea celor mai bune decizii pentru proiect;

-entuziasm si pasiune: aceste doua caracteristici pot reprezenta secretul unei reusite pentru un proiect desavarsit.

B4

Va voi prezenta in continuare in proiect fictiv. Voi incerca sa ma pun in locul sefului arhitect ce lucreaza impreuna cu o echipa.

Un client a venit la mine sa imi solicite un proiect de casa intr-o zona montana, undeva pe Valea Prahovei. Vrea sa isi construiasca o casa de vacanta, asa ca ne-a angajat pe noi. Doreste sa aiba un etaj, sa se integreze in peisaj (sa aiba aspect de cabana), 4 camere, un living, mobile rustica. Are la dispozitie o suprafata de 1500 mp. Casa trebuie sa fie nici aproape de intrarea in curte, dar nici departe. De asemenea, mai doreste un foisor si gradina in fata casei. Pe scurt, acestea sunt cerintele clientului. Bineinteles, trebuie sa ne incadram intr-un buget. Ca lider al echipei, ma voi asigura ca lucrurile sa mearga bine.

Inainte de a incepe constructia efectiva, trebuie sa obtinem avize si autorizatii

Pentru obtinerea autorizatiei de constructie pentru cladire se realizeaza o Documentatie Tehnica pentru Autorizatia de Constructie (Proiect DTAC, fostul proiect PAC, format din Proiect de Arhitectura, Proiect de Rezistenta si Proiect de Instalatii, toate concepute de specialisti).

Pentru realizarea unui Proiect DTAC, este nevoie de obtinerea Certificatului de Urbanism (se emite de autoritatea locala; in situatia de fata, este vorba de o constructie in intravilanul unei localitati; certifiactul va fi eliberat de primarie), obtinerea avizelor de la autoritati si proiectul intocmit de firma noastra.

Incercam sa stabilim o relatie buna si corecta atat cu clientul, cat si cu autoritati in vederea obtinerii avizelor pentru autorizatia de constructie. Formularele necesare sunt disponibile la autoritatea locala care le elibereaza. Firma noastra ii va oferi consultanta clientului pe parcursul demersului de obtinere a tuturor documentelor pentru a economisi timp si a completa corect si complet toate solicitarile. Pe langa, va asigura raspunsurile necesare tuturor intrebarilor clientului nostru. Acesta ne va furniza toate documentele necesare (certificat de urbanism, cadastru, studiul geotehnic, carte funciara, etc.). Desigur, va fi sfatuit si indrumat.

Ulterior, vom depune la Serviciul Urbanism si Amenajare Teritoriu: Proiect DTAC, documentele primite de la client si avizele obtinute.

Dupa ce vom obtine acel aviz de constructie, ne putem apuca de treaba. Eu voi fi persoana cu care clientul va putea discuta pe toata durata executiei constructiei. Respecand cerintele clientului, incepem constructia.

Materialele folosite vor fi de cea mai buna calitate. Se vor achizitiona de la furnizori cu care am mai lucrat. Cunoastem calitatea materialului pus la dispozitie de acestia.

Terenul are o forma patrata. Casa va fi plasata in zona centrala, la egala distanta de fiecare margine. La parter, vor exista: un living, o bucatarie, o debara ce va fi accesibila din bucatarie, un grup sanitar si un hol de unde poti intra in fiecare camera. Casa scarii va fi pe hol. La etaj, vor fi: 3 dormitoare, unul avand baie proprie, un hol unde se continua scara si o baie cu acces din hol. De asemenea, doua dormitoare vor avea balcon. Casa va avea doua intrari, una in fata si alta in spate. Albele intrari dau in alei.

Se fac vor face sapaturi pentru a turna fundatia. Dupa ce aceasta este turnata, amenajam parterul si etajul 1, exact asa cum a fost specificat mai sus. Acoperisul va fi mai inalt pentru a da aspectul de cabana casei. Un balcon va avea vedere spre intrarea in curte, iar alt balcon va vedere spre curtea din spate. Garajul pentru masina va fi amplasat in dreapta si va avea iesirea direct in strada, nu in curte.

In fata casei va fi amplasata o gradina. Aleea ce duce spre intrare va fi incadrata de un gard viu care o separa de gradina. De asemenea, vor fi plantati copaci specifici zonei, conifere, in locurile dorite de client. In spatele casei, vor fi amplasate un foisor cu masa in stanga si un leagan. In dreapta va fi amplasat gazon cu o poarta de fotbal si un cos de baschet. Aleea va fi centrala.

Mobila va fi realizata conform cerintelor clientului. Vor fi comandate 3 paturi, 3 dressing-uri, 6 noptiere, 3 mese de birou pentru dormitoare.

Pentru living, se vor achizitiona: o canapea tip coltar, corp de biblioteca, 2 fotolii si o masa joasa pentru coltar. In bucatarie, vor fi cumparate electrocasnicele necesare si masa pentru 8 persoane ce poate fi extinsa pentru inca 4 persoane. De asemenea, vor fi achizitionate 8 scaune. Cele 3 dormitoare si livingul vor dispune de televizoare. Pe hol, vor fi amplasate un cuier si un pantofar spatios.

Proprietarul doreste sa aiba o casa prietenoasa cu mediul asa ca, pe acoperis vom amplasa panouri solare, casa aflandu-se intr-o zona deschisa, cu expunere la soare.

Asa arata proiectul pe care l-am gandit pentru clientul nostru. Sper ca vi s-a parut interesant si ca v-a placut sa il cititi, chiar daca a fost un scenariu fictiv.

Lasă un comentariu