14 mai. Ziua Teleormanului. 581 de ani de la atestarea documentara.

Judetul Teleorman este prima data mentionat in 14 mai 1441. Numele a fost precizat intr-un act dat la Targoviste, capitala Tarii Romanesti, denumit „Hrisovul lui Vlad Dracul Voievod” (Vlad Dracul, 1392-1447, este fiu al lui Mircea cel Batran si tatal lui Vlad Tepes) prin care se face referire la Manastira Glavacioc prin care i se intarea o ocina (pamant mostenit cu drept ereditar) pe Neajlov si altele in Butesti si „Mircesti ot Teleorman”. Localitatea din urma este satul Comoara din comuna Draganesti Vlasca, situat azi pe teritoriul modern al judetului.

Denumirea de Teleorman provine de la cuvantul Deliorman („deli”=nebun, „orman”=padure) si inseamna padure nebuna (cu sensul de padure deasa). Se spune ca in zona de sud a tarii era o padure foarte intinsa.

Prima atestare cartografica a judetului dateaza de la 1700 multumita stolnicului Constantin Cantacuzino.

Se spune ca in codrii Teleormanului se ascundeau haiduci care faceau dreptate locuitorilor nevoiasi. Zona era descrisa ca fiind una manoasa si ravnita, fiind scaldata de Dunare.

De-a lungul timpului, Rosiori, Turnu Magurele si Alexandria au fost pe rand resedintele judetului.

Sursa informatiilor prezentate mai sus sunt din articolul scris de Cornelia Radulescu din ziarul Mara (publicat pe 24 augustt 2017 – link) si clipul video postat pe canalul Muzeului Judetean Teleorman (Ion Moraru, profesor de istorie mutat in Teleorman, vorbeste despre atestarea judetului – link)

Pentru a sarbatori cei 581 de ani de la atestare, am realizat o harta aniversara a judetului din perioada interbelica (1938) in aplicatii GIS. Am folosit detaliile dintr-o harta de la 1938 pentru a realiza un produs cu un aspect vizual placut. Din cele observate pe internet, nu a mai fost realizata o astfel de harta interbelica a judetului pe calculator pana in prezent.

Harta Teleorman (1938)

Lasă un comentariu